Защо да имам самостоятелен (dedicated) IP адрес

Защо да имам самостоятелен (dedicated) IP адрес

Какво е IP адрес

IP адресът е уникален номер, много наподобяващ телефонен номер, който се използва от компютрите, за да се свързват едни с други, когато изпращат информация през Интернет, използвайки Интернет протокол (IP). Той позволява на машините, които изпращат информацията, да знаят къде да я изпращат, а на машините, които получават информацията, да знаят, че тя идва от желаното местоположение. Пример за IP адрес е 213.156.254.103 . Така всеки компютър или мрежа си има свой собствен адрес.
Защо да имам собствен IP адрес на моя сайт

Повечето доставчици на хостинг услуги предлагат споделен хостинг. Това е нормално, тъй като не могат да за всеки отделен сайт да създават нов физически сървър. За това често се случва много сайтове да са със един и същ IP адрес. Случва се до 200-300 сайта с един и същи IP адрес. При изработка на сайт или онлайн магазин първите неща от които разработчикът се нуждае е домейн на сайта (името на сайта) и мястото на което ще стои сайта. Изборът на домейна се пада на бъдещият собственик на сайта, а мястото където ще функционира сайта се дефинира по ред критерии от самия разработчик, като често това се определя от фактора цена и функционалност на сайта.

Самостоятелния IP адрес представлява опция към вашата хостинг услуга която Ви позволява да сте разположен на ваш собствен IP адрес без да го делите с други потребители както е при споделения IP адрес. Това, освен подмогането на СЕО оптимизацията, може да Ви спести редица главоболия от сорта на:

  • Ще избегнете да попаднете в черните мейл списъци, заради спамърски сайт със същото IP като вашето, който разпраща спам съобщения
  • Ще предотврати атаките, ако се атакува сайт, който е със същия IP адрес като Вашия и така Вашият сайт ще се зарежда нормално
  • Ще улесни значително СЕО оптимизацията, а и със Вашият уникален IP адрес ще сте доста желани в размяната на линкове