SSL сертификат – необходимост или лукс

SSL сертификат – необходимост или лукс

SSL сертификата (SSL – Secure Socket Layer) е протокол, който осигурява криптиране на връзката между сървър (уебсайт) и браузър (потребител). Предаваната през такава връзка информация е защитена от неоторизиран достъп и прихващане. Най-лесно може да се познае за сигурен сайт, използващ SSL сертификат е по началото на връзката – тя започва така: https://daden-sait.com.

Защо е важно да има SSL сертификат

С всеки изминал ден Интернет става все по-важна част от нашето ежедневие. Ние общуваме онлайн, пазаруваме онлайн, разплащаме сметките си онлайн. Прекарваме голяма част от времето си в Интернет, работим или се забавляваме там, използвайки различни уеб базирани приложения, социални мрежи и електронни пощи, електронно банкиране и т.н.

За осъществяването на тези дейности все по-често се налага и да подаваме онлайн конфиденциална информация към определени уеб сайтове. С това неизбежно започваме да си задаваме и въпроси, свързани със сигурността на информацията:

  • Възможно ли е информацията, която въвеждам да отиде при някой, който не е оторизиран и да бъде използвана по престъпен начин?
  • Наистина ли съм на правилния уеб сайт?
  • Защитени ли са моите данни?

Доверието и сигурността на потребителите са необходими за нашето онлайн съществуване. Без значение дали сме физическо лице или фирма е важно да се погрижим за защита на нашите потребители, така както бихме се погрижили за нашия дом или бизнес.

За кого е крайно наложителен SSL сертификата

Освен сигурността на предаваните данни, SSL сертификатът печели доверието на потребителите и им осигурява сигурност и спокойствие при въвеждане на конфиденциална информация във вашия сайт. От началото на 2017 година Google въведоха нова функционалност в браузъра Google Chrome. Всеки сайт който не е криптиран със сертификат се обозначава с иконка пред url адреса като несигурен. Веднага след това и други водещи браузъри подеха инициативата.

Криптиране на връзката чрез SSL сертификат е крайно препоръчително за всички онлайн платформи и електронни магазини, в които потребителите въвеждат лични данни или извършват онлайн разплащания. Много от онлайн магазините могат да загубят своите клиенти ако браъзърът с който клиентите са отворили сайта ги предупреди, че тяхния сайт е несигурен и незащитен и е потенциално опасен за данните които въвеждат!
Допълнителни предимства на SSL сертификатите

Добрата страна на SSL сертификата е, че при издаването на такъв задължително сайта или онлайн магазина получават и самостоятелен IP адрес. Това допълнително спомага SEO оптимизацията, и намалява вероятността мейлите да отиват в папка спам, както и прави сайта уникален в очите на хората и търсачките. Ето как изглеждат сигурните сайтове в различните браузъри: