Какво е система за управление на съдържанието

Какво е система за управление на съдържанието

Терминът CMS е съкращение от английското Content Management System или, преведено на Български – Система за управление на съдържанието.

Основното предназначение на системите за управление на съдържание е да се управлява информацията в уебсайтове и корпоративни системи.
Независимо дали става въпрос за личен блог или корпоративен уебсайт, системата за управление на съдържанието позволява на потребители без познания по HTML и CSS да добавят съдържание.

Има изключително голям избор от такива системи и всяка една от тях е различна, но общото е, че те имат интуитивен интерфейс и могат да се използват и от хора без умения в програмирането. Част от тези системи предоставят само необходимите за обикновения потребител функции по лесен и достъпен начин, а други – възможност за изключително сложна манипулация на данните. Повечето системи за управление включват публикуване, форматиране, преглед, индексиране, търсене и извличане на текстове. Системата може да се използва за централно хранилище, съдържащо документи, филми, снимки, телефонни номера, научни данни и др. Тя може да се използва за съхранение, контролиране, преразглеждане, семантично обогатяване и публикуване на документацията. Потребителите лесно могат да добавят и изтриват картинки и снимки и да редактират текста на собствените си уебсайтове. Системата автоматично генерира хиперлинковете и се грижи за правата на достъп на потребителите.

Популярност на системите за управление на съдържанието

Около 50% от всички уебсайтове в интернет пространството използват някакъв вид система за управление на съдържанието. С най-висок дял се отличава WordPress, която задвижва повече от половината уебсайтове с такива системи. След нея се нареждат Joomla, Drupal, modX, textPattern, Refinery CMS, Concrete5, DotNetNuke, Umbraco, ExpressionEngine, Radiant, SilverStripe, Alfresco, Contao (TYPOlight).

Погрешни схващания

Едно от най-разпространените погрешни схващания е, че системата за управление на съдържанието сама по себе си стои в основата на успеха и популярността на един сайт. Тя служи за улеснение на собственика или уебмастъра, но успехът на сайта се дължи на качественото съдържание, услугите, които се предлагат и маркетинговата стратегия. Друго погрешно схващане е, че подобна система изцяло отхвърля нуждата от наемане на професионален уеб разработчик, който да прави промени на сайта. Много често дори потребители на една от най-популярните системи Wordpress прибягват до професионални услуги за въвеждането ѝ в експлоатация и по-нататъшната ѝ поддръжка, заради комплексната функционалност, която тя предлага.