Какво е домейн и хостинг - изгодни цени

Какво е домейн и хостинг - изгодни цени

Домейн е името са сайта, което се записва в адресната лента на браузърите за да се отвори сайта.

Домейна е първия от двата компонента, които са нужни за да се разположи сайт в интернет. Вторият компонент е хостинг. Ролята на домейна е да указва посредством DNS записи, на кой сървър е разположен уеб сайта и как браузърът да го открие. Пример за домейн е:

websoft-bg.com
google.bg
moqta-firma.eu

Валидния домейн съдържа или латински или кирилски символи, цифри или тире ‘-‘ (като с тире домейнът не може да започва или завършва). Домейнът също не трябва да започва с ‘xn--‘.

Домейнът трябва да е с дължина от 4 до 63 знака.

Възможна е регистрацията и на домейни на кирилица. Например:

домейн.com
фирма.eu
моята-фирма.bg

Тези домейни се кодират по специален начин и примерно фирма.eu ще стане xn--80apmps.eu. При изписване на фирма.eu в браузъра, той автоматично ще отвори сайта, но някои браузъри ще покажат в адресната лента кодирания домейн. При домейни на кирилица най-вероятно няма да можете да използвате e-mail адреси към тях. За това все още не се препоръчват за масова употреба.

Домейнът ви идентифицира в интернет и затова е важно да е кратък, уникален и да внимавате да не изтече, тъй като може да загубите собствеността си над него. Домейнът може да се поддържа и без да се закупува хостинг към него, а когато дойде времето да развиете сайт вече може да се поръча хостинг. Най-краткият период за закупуване на домейн е 1 година.

Цените на домейните варират според областта в която са регистрирани (.bg, .com, .eu).

Какво е хостинг

Уеб хостингът е услуга, която позволява да качите сайта си на сървър, така че да е е видим за посетителите от цял свят и денонощно. Обикновено хостинга е споделен – на сървъра има много потребители, като всеки от тях е наел малка част от ресурсите на сървъра за определен период от време.

За да се използва услугата хостинг, е необходимо собственика на сайта да притежава домейн и да насочи домейна към сървъра.

Хостинг акаунтите се управляват от контролен панел. Най-добрия и лесен контролен панел за линукс съвъри е cPanel, с който разполагат повечето хостинг провайдъри.

Другите два вида хостинг услуги са VPS (виртуален сървър) и нает сървър. VPS представлява обикновен сървър, на който са инсталирани няколко независими една от друга операционни системи. Всяко система ползва част от процесорните ресурси, част от паметта, част от дисковото пространство и т.н. По този начин потребителите имат пълен достъп за администрация на виртуалния си сървър, както и доста повече ресурси в сравнение със споделения хостинг. Наетия сървър се контролира изцяло от клиента и хостинг компанията поддържа най-вече хардуера и мрежовата свързаност. Тези два вида хостинг са по-скъпи и се изпозват големи сайтове или такива, които изразходват ресурси (процесор, памет, бази данни).

Минималното време, за което може да се закупи хостинг е 1 месец, и цената варира според ресурсите, които ще се усвояват.