Какво е dofollow и nofollow линк

Какво е dofollow и nofollow линк

Често, когато става дума за СЕО оптимизация срещаме думите: Doindex, Noindex, Dofollow, Nofollow и др подобни. Тези термини са почти идентични относно СЕО-то и важат за роботите на търсачките. С тях се указва дали да се обходи или да не се обходи дадено съдържание или препратка.

Nofollow е стойността на атрибута REL в HTML кода за връзка, който указва на търсачките дали да проследят в дълбочина линка. В случая Nofollow указва да не се следва този линк. Това е с цел да се предодврати следването на спам линкове и съответно да не излизат напред в резултатите от търсенето.

Каква е разликата между DoFollow и Nofollow линк

Връзка с атрибут nofollow не се следва от търсачките и само хората могат да я последват. Това означава че такава връзка към Вашия сайт няма да доведе търсачката да индексира Вашето съдържание, но въпреки това човек ако сметне за полезно и цъкне на нея ще посети сайта Ви. Въпреки че е спорно дали специално Google зачитат този атрибут, все пак nofollow връзка няма да придаде съществена тежест на сайта към който сочи. Ето и пример за такава връзка:

...a href="http://www.google.com/" rel="nofollow"...

А ето и пример за Dofollow линк:

...a href="http://www.google.com/"...

Разликата между DoFollow и Nofollow, е че във втория пример липсва атрибута: rel="nofollow". Това означава, че ако липсва Nofollow – по подразбиране линка е проследяем. В самия сайт няма да видите разлика – двата линка изглеждат еднакво, но роботите на търсачките взимат под внимание атрибутите.

Други техники за Dofollow и Nofollow

Освен атрибута на самата връзка съществува и още един метод за указване да не се следват линковете. По-долу има пример. Това указва още от самото начало на роботите да не следват нито един линк в цялото съдържание на сайта и да не се отчита връзката по отношение на класирането на страниците.

Ето и един съвет от нас: Използвайте Nofollow за връзките, които сочат към страницата с контакти на Вашия сайт, линковете в коментарите или за връзките, които водят към Вашите партньори или приятели. Така няма да се разделите с ранга си на Вашият сайт.