Как да изберем дизайн за сайта си

Как да изберем дизайн за сайта си

Всички сме чували за дизайн и очакваме някой художник или графичен дизайнер да ни нарисува дизайна. Но това е погрешно. Вярно е, че се влагат и художествени елементи. Но истинският Уеб Дизайн е съвкупност от ползваемост, интуитивност, маркетинг стратегия, ефективност и лесна навигация. Зад всичките бутони, картинки и текстове се крие умението на дизайнера да проектира сайт, който да изпълнява своите основни функции – да информира хората, да рекламира и продава продуктите или услугите.

Изборът на дизайн е също толкова сложен и важен, колкото и самото кодиране на сайта. Вие трябва за себе си да си изясните какви цели преследвате с този сайт. Каква аудитория очаквате да го посещава и колко често. Определено сайт за детска градина ще се различава от сайт за продажба на автомобили или строителни услуги. Дизайнът трябва да е грабващ, ненатрапващ се и посетителя да се ориентира лесно и интуитивно из всички бутони и линкове.

Какво да изискваме

За съжаление доста хора очакват от дизайнера да им направи сайта красив или шарен. Не се замислят че уеб дизайна трябва да посрещне посетителя, да го информира за целта на уеб сайта и да го насочи на правилното място. Така потребителя ще намери това, което търси. Ще се задържи на сайта, ще го оцени като полезен и вероятно ще купи или ще се абонира за услугите.

И да обобщим: най-съществената част от целият процес на уеб дизайна в даден сайт е именно организацията и структурирането на информацията, а не в нейното разкрасяване.