Ускоряване на сайта чрез WebP изображения

Ускоряване на сайта чрез WebP изображения

Какво е WebP?

WebP е формат за компресиране на изображения, който има за цел да замени популярните формати JPEG и PNG, като намаля размера на файловете драстично, без осезаема разлика в качеството на изображението.

Въпреки че съществува още от 2010-та година, до ден днешен не е станал заместител на JPEG и PNG, като за това си има основателна причина. И тя е недостатъчната му поддръжка от най-използваните браузъри по света. Според световни източници за момента само Safari и Internet Explorer 11 не поддържат напълно формата за изображения. Firefox поддържат този тип компресия от 2019, което е цели 9 години по-късно. Тъй като Google са разработчиците на формата webp, Chrome най-рано започна поддръжката на собствения им формат на изображения.

Колко спестяваме с WebP?

Краткият отговор на този въпрос е – спестяваме много. Важно е да се отбележи, че най-голям ефект се забелязва при компресиране на висококачествени оригинални изображения. Ако вземем едно оптимизирано изображение и го компресираме с webp, то няма да забележим толкова голяма разлика. Но ако вземем оригинална снимка от фотоапарат или прясно генерирано PNG, тогава ще има много по-голяма полза. Но и това си има недостатъци - доста от популярните програми за обработка на изображения не разпознават този формат, но това може да се избегне като се преформатират изображенията, а и с времето този проблем ще изчезне.

Накратко казано за уеб приложенията, и най-вече за тези, който се използват най-често през смартфони това за момента е най-доброто. Според Google форматът WebP намалява размера на изображението до 60 процента. Това води до уеб сайтове, които се зареждат по-бързо и консумират по-малко трафик.